Falafelburgerit

Kun eräänä iltana teki mieli sekä falafelejä että hampurilaisia, syntyi lähes lyömätön yhdistelmä. 


Vannoutuneena lihansyöjänä olin hieman skeptinen tätä yhdistelmää kohtaan. Kunnon burgeri laadukkaalla naudanjauhelihapihvillä on nimittäin varma ja herkullinen kombo, joka toimii aina. Joskus on kuitenkin mentävä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeiltava jotain uutta.

Kikhernepihvien ohjeen bongasin Soppa365-sivustolta ja pienellä hienosäädöllä näistä tuli todella herkullisia! En epäile alkuperäisen ohjeen toimivuutta, mutta varmuuden vuoksi lisäsin pihvimassaan yhden kananmunan, jotta pihvit pysyvät varmasti yhtenä kappaleena paistettaessa. Ja nehän pysyivät!



Kikhernepihvien lisäksi lisukkeeksi tein nigerialaista pähkinäkastiketta ja valkosipulimajoneesia. Kun sämpylöiden väliin lisäsi näiden lisäksi salaattia, hyvää burgerjuustoa ja tuoretta tomaattia oli täydellinen kasvishampurilainen valmis!

Kikhernepihvit falafel-tyyliin (4 kpl):

1 tölkki kikherneitä
1½ rkl tahinia
noin 100g tuoretta babypinaattia
½ ruukku lehtipersiljaa
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 valkosipulin kynsi
1 kananmuna
suolaa ja pippuria
4 rkl gluteenitonta jauhoseosta
öljyä paistamiseen

1. Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä hyvin. Laita kikherneet monitoimikoneeseen ja lisää tahini ja pesty babypinaatti. Hienonna persilja ja raasta puolikkaan sitruunan kuori ja lisää ne monitoimikoneeseen. Purista mukaan myös puolikkaan sitruunan mehu. Lisää puristettu valkosipulin kynsi ja 1 kananmuna. Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Soseuta massa tasaiseksi ja lisää viimeiseksi mukaan jauhot. Sekoita jauhot sekaan. Siirrä massa kelmulla peitettyyn kulhoon ja anna vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia.



3. Muotoile massasta neljä isoa pihviä ja paista kuumalla pannulla reilussa määrässä öljyä, kunnes pihvit ovat saaneet hyvin väriä pintaansa. Voit halutessasi lisätä pihvien päälle loppuvaiheessa burgerjuuston sulamaan.



Sillä aikaa, kun pihvimassa vetäytyy jääkaapissa on hyvin aikaa valmistaa pähkinäkastike ja valkosipulimajoneesi.

Nigerialainen pähkinäkastike:

1 dl suolapähkinöitä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
3/4 dl rypsiöljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
½ tl chilihiutaleita
1½ dl vettä
1 rkl kanafondia
1 rkl juoksevaa hunajaa

1. Jauha suolapähkinät monitoimikoneella. Kuori ja hienonna sipuli sekä murskaa valkosipulin kynnet. Raasta inkivääri.
2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullotta sipuleita pari minuuttia. Lisää inkivääri, savupaprikajauhe, mustapippuri ja chili. Sekoita. Lisää vesi, fondi ja hunaja sekä lopuksi suolapähkinärouhe.
3. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kuplia kevyesti ilman kantta noin 15 minuuttia pienellä lämmöllä.
4. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua. Kastiketta voi käyttää dippinä ja hampurilaisten välissä.

Valkosipulimajoneesi:

1 valkosipulin kynsi
noin 1½ dl Hellmann's-majoneesia
mustapippuria ja suolaa
½ sitruunan mehu
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia

Sekoita kaikki ainekset sekaisin kulhossa ja anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.

Eikun kokeilemaan!

Terkuin,
Hanna

Kommentit

Suositut tekstit